Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Ψωμί χωρίς ζύμωμα - στη γαστρα

Με τίποτα δεν συγκρίνεται το φρέσκο σπιτικό ψωμί.. Αλλα αν δεν έχεις καλό μίξερ ή γερά μπράτσα, έιναι λίγο δύσκολο να το φτιάχνεις καθημερινά. Όποτε μετα απο πολυ ψάξιμο και πολλές δοκιμές και παραλλαγές, βρήκα ΤΟ τέλειο ψωμί, το οποίο γίνεται χωρίς κόπο και δεν υστερεί σε τίποτα απο τα αλλα! Τραγανό απο έξω, μαλακό και αφράτο απο μέσα και απο γεύση, δεν το συζητώ... Υπέροχη!






Υλικά

500γρ αλευρι 
1 φακελάκι μαγιά
1/2 κγ αλάτι
1/2 κγ ζαχαρη
300-350 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου


Ανακατεύουμε το αλευρι με τη μαγιά, το αλάτι και τη ζαχαρη. Ρίχνουμε το νερό και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε μεχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Ίσως φαίνεται λίγο υγρή, μην προσθέσετε όμως παραπάνω αλευρι. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ωρες.
 Μόλις περάσουν οι 12 ωρες, Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς (στις αντιστάσεις) και βάζουμε και τη γάστρα μέσα με το καπάκι της να ζεσταθεί.

Παίρνουμε τη ζύμη, τη ρίχνουμε σε μια αλευρωμενη επιφάνεια και την διπλώνουμε μερικές φορές ώστε να βγει ο αέρας. Σχηματίζουμε ενα καρβελάκι. Οταν ζεσταθεί ο φούρνος, το βάζουμε στη γάστρα, κλείνουνε το καπάκι, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 30 λεπτά. Έπειτα ανοίγουμε τη γάστρα και ψήνουμε χωρίς καπάκι για αλλα 30 λεπτά.
Έτοιμο!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου